top of page

Almanya’ya Geldik Şimdi Ne Olacak?

  • Yazarın fotoğrafı: Ayşegül Saraç
    Ayşegül Saraç
  • 4 Oca 2024
  • 5 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 23 Oca


Almanya’ya geldik şimdi ne olacak, ilk izlenim ve tecrübelerimiz neler oldu, gelir gelmez yapılması gerekenler nelerdir, anmeldung nasıl yapılır?

NOT:Biz bu süreci 2020 yılında yaşadık ama 2024 yılında da aynı işlemlerin geçerli olduğunu belirtmek isterim.


Hoş bulduk. 🤗

Yaklaşık 3 saatlik uçak yolculuğumuz tahminimizden de iyi ve hızlı geçti. ✈️ Jerfi Yiğit, yolculuk boyunca mışıl mışıl uyudu. 😴 Biz de sohbet ettik. Bazen, oğlum uyansa ve ona kitaplarda gördüğü, çok sevdiği uçağın camından dışarıyı gösterebilsem diyordum içimden. ❤️ Ağzında emziği, kocaman gözleriyle şaşkın şaşkın bakardı eminim. 🙈 2 yaşında bile değildi biz bu serüvene çıktığımızda. Düşünüyorum da şimdi olsa o cama yapışır, uçak inene kadar da ayrılmaz ve durmadan sorular sorup merakını gidermeye çalışırdı. 🤩


Uçak iniş yaptı, havaalanından çıktık, nehrin diğer tarafına gidecektik. Çıkar çıkmaz, müşterilerini bekleyen taksi kuyruğunu gördük. 2 kocaman valiz, 2 sırt çantası, 1 bebek çantası ve 1 bebek arabasıyla yolculuk edebileceğimiz taksiyi aramaya başladık. İlk sıradaki kişiyle konuşmaya çalıştık ama o İngilizce biz Almanca bilmediğimiz için anlaşamadık, anladığımız tek şey bizi taksiye alamayacağıydı. Anlam veremedik, ‘’Eşyalarımız çok, ondan herhalde,’’ diye tahmin yürüttük. 🤷🏻‍♀️ Neyse, başka bir taksi geldi, taksisine astığı süsü görünce ‘’Bu kesin Türk.’’ dedik birbirimize. 🙈 Adam Türk çıktı. Hemen eşyaları yerleştirdik, eşyaları taksiye koyarken önceki taksicinin bizi neden almamış olabileceğini sorduk. O da bebeğimiz olduğu için ve onun da aracında bebek oto koltuğu olmadığı için alamamış olabileceğini söyledi. ''Nasıl yani?'' dedik. 😳 Meğer burada bebekler ve belirli yaş altı çocuklar kesinlikle oto koltuğu veya pusete oturtulmalıymış. İlk şaşkınlığımızı yaşamış olduk böylece. Bize bir puset verdi, Jerfi Yiğit’i içerisine koydum, kemerlerini bağladım ve yolculuğumuza başladık. 🚕 Taksici bize Köln ile ilgili ufak bilgiler verdi, neredeyse ilk karşılaştığımız kişi Türk olunca Köln atmosferini hissedemedik. 🙈 1 haftalığına kiraladığımız aparta geldik, odamıza çıktık. Ohhhh Almanya’daydık gerçekten. 💁🏻‍♀️ Her bir süreci bitirmiş ve sonunda gelmiştik. 🤗 Mustafa’nın işe başlamasına henüz 1 hafta vardı, bu 1 hafta da çevreyi öğrenecek, uzun süre kalabileceğimiz eşyalı bir ev bulacak, Türkiye hatlarımızın yerine Almanya hattı almamız gerekecek ve buraya taşındığımız için bazı evrak işlemlerini yapmamız gerekecekti.

Dinlenip yerleştikten sonra mutfak alışverişine çıktık, biraz da dolaşıp etrafı keşfettik. Ocak ayının sonu olmasına rağmen öyle çok da soğuk değildi Almanya, bunu beklemiyorduk. Sonraki gün Almanya’da kullanabileceğimiz yeni telefon numaralarımızı almaya çıktık. İnanın hiç zor olmadı, çünkü tüm operatör firmalarında en az 1 Türk çalışan vardı. Tüm operatörlerin, sundukları hizmet ve fiyatlarını kolaylıkla karşılaştırıp karar verebildik bu sayede. Yabancı ülkede olmanın zorluğunu yine görmedik. 😄


Gelelim Almanya’nın olmazsa olmazı bazı evrak işlemlerine. 🙂
Süreci anlattığım, YouTube videosuna da buradan ulaşabilirsiniz. 🙂

Gelişimizin 5. günü eşyalı evimizi bulduk ve geçici olarak yerleştiğimiz aparttan ertesi gün taşındık. İlk önce yapılması gereken işlemlerden, anmeldungu yapmak için harekete geçtik. Anmeldung, ikamet kaydıdır. Nasıl ki, Türkiye’de taşınınca Nüfus Müdürlüğü’ne bu değişikliği bildiriyoruz, bu da öyle aslında. Anmeldung yaptırarak yaşayacağımız adresi sisteme kayıt ettirdik.

Öncelikle bize en yakın hizmet ofisini buradan tespit ettik ve online randevu aldık. Siz de online randevunuzu buradan alabilirsiniz. Linki tıkladıktan sonra, açılan sayfada yaptıracağınız işlemin yanında belirtilen kutucuktan kişi sayısını seçerek ve aşağıdan devam et butonuna tıklayarak sonraki seçenekleri de seçerek online randevu oluşturabilirsiniz. Tabii ki web sitesi Almancadır, ama translate yardımı ile sayfayı Türkçe diline çevirerek işleminizi kolayca yapabilirsiniz. Eğer randevu tarihi, siz taşındıktan sonraki 14 günü aşıyorsa bunu danışmak için belirlediğiniz ofis ile iletişime geçmenizi ve tavsiye almanızı öneririm. Aksi taktirde, taşındıktan sonraki 14 gün içinde kayıt olmadığınız için para cezası alabilirsiniz. Almanca bilmiyorsanız bile İngilizce konuşarak iletişime geçebilirsiniz. Biz işlemlerimiz için ofise gittiğimizde İngilizce iletişim kurmuştuk. Randevunuza gitmeden önce edinmeniz gereken evrak listesine ve gerekli formlara buradan ulaşabilirsiniz. Vermiş olduğum bu link ve bilgiler Köln şehri içindir. Siz de, kendi bulunduğunuz şehrin web sitesinden bilgilere ulaşabilirsiniz.

Gerekli evrak listesinin linkini yukarıda paylaşmıştım gerçi, ama evraklarla ilgili neyi nasıl edindik gibi minik açıklamaları, aşağıda ki gibi belirtmemin faydalı olacağını düşündüm.

  1. Kimlik kartı (TC kimlik kartınız)

  2. İkamet izni veya vizeli ulusal pasaport (Pasaportunuz, içersinde zaten vizeniz de yer alıyor.)

  3. Kayıt için gerekli kişinin imzasını taşıyan kayıt formu (Yukarıda linkini verdiğim yerden formu indirerek doldurmalısınız.)

  4. Taşınmanın ev sahibinden alınan sertifika (Yukarıda linkini verdiğim yerden formu indirerek ev sahibinizin doldurmasını sağlamalısınız.)

  5. Evlilik cüzdanınız

  6. Reşit olmayan çocuklarınızın da doğum belgeleri (Vize evraklarını hazırlarken bu belgeyi zaten edinmiştik. Hatta tercüme ve apostil de yaptırmıştık, allahtan başvuru belgelerimizde fazla çıkmıştı da oradan bize iade edilen bu belgeyi burada kolaylıkla kullanmıştık.)

Türkçe dilinde olan belgeniz varsa yeminli tercümanlarca tercüme edilmesi gereklidir.

Randevu günümüz geldi, randevulu olmamıza rağmen yine de sıra numarası almamız gerekti, sıra numaramızı aldık. Sıramız gelince bizimle ilgilenecek olan memurla Ingilizce iletişim kurarak ne için geldiğimizi açıklayarak evraklarımızı teslim ettik. Sabırlı olun, Almanlar biraz, hatta bayağı yavaşlar. 🙂 Ev sahibimiz, kira sözleşmesine bize kiraladığı evin değil, kendi ikamet ettiği evin adresini yazmış yanlışlıkla. Memur bunu bize açıkladığında, düzeltip gelin diyerek bizi göndereceğini zannettik ama ev sahibini arayıp teyit etti ve bize de ‘’Ben işlemlerinizi yaptım ev sahibiniz doğru adresi bana mail atacak,’’ dedi. Her birimiz için ikametgah asıllarını verdi. Çok şaşırdım. 😳 Alışık değilim devlet memurunun, vatandaşa böyle kolaylık sağlamasına. Biz ‘’Bugün git, yarın gel,’’ mantığına alışığız. Almanya hakkında düşündüklerim doğru çıkmamıştı. Çok ön yargıyla gelmiştim buraya, insanların soğuk olacağını, hatta kötü davranabileceklerini bile düşünmüştüm. 🙈 Tam tersini hissettirmeye başlamıştı şimdiye kadar yaşadıklarımız. Mustafa iş yerinde yeni olmanın verdiği minik stresler yaşıyordu ama en çok o mutluydu her şeyden. 🥰


Şimdi sırada, vergi numaralarımızı nasıl edindiğimiz bilgileri var 🙂

Mustafa’nın iş yeri, maaş ödemesi için çalıştıkları banka bilgisini vererek hesap açtırmasını istemişti. Bankanın, bize en yakın olan şubesini bulup bir randevu aldık. Randevu alırken gerekli evrak listesini ilettiler, bunların arasında vergi numarası da vardı. Vergi numarasını da anmeldung yaptırdığımız ofisten aldık. Biz böyle bir şeyin gerekliliğini, ilk gittiğimizde bilmediğimiz için aynı ofise 2 defa gitmiş olduk, o yüzden size tavsiyem; tek gidişte iki işleminizi de yapıyor olmanız. Emin değilim ama, iki işlem için de ayrı ayrı randevu almanız garanti olur bence. Sonuçta ikisi de farklı konu olduğu için, işlem de farklı memurlar tarafından yapılacak olabilir. Vergi numaralarımız, başvurudan 1 hafta sonra mektup olarak geldi. Burada çoğu şeyin mektup ile ilerlediği bilgisini edinmişsinizdir diye düşünüyorum. 🙂 📮

İlk yapılması gereken evrak işlemlerimizle ilgilenirken bir yandan da çevreyi tanıma gezintileri yapıyorduk. En temel ihtiyaçlarımızı gidermek için marketleri öğrenmiştik, oralarda da Türk çalışanlar vardı. Her markete gidişimizde, iletişime geçeceğimiz Türk çalışanı tespit etmek için yaka kartlarına bakıyorduk. 👀 İlk geldiğimizde ekmek çılgınlığı yaşadığımızı itiraf etmeliyim. Ben bu kadar çok çeşit ekmeği bir arada görmemiştim. 🥖 Markete gittiğimizde gözlerimiz dönüyordu. İlk 3 ay bilinçsizce beslenmiş olabiliriz. 🙈 Sonra ‘’Yok bu böyle olmaz,’’ deyip sınır getirdik bu ekmek konusuna. 🙈 Aylar sonra Türk marketleri bulup, yemeklerde salçaya olan özlemimizi sonunda giderdik. 🥫 Buradaki marketlerde bizdeki gibi salçalar yok, yerine çeşit çeşit domates sosları var. Bir süre onlarla idare etmiştik. Bir de zeytine kavuştuğum için çok sevindim. Daha da sonra, Mustafa bir Ankaralı olarak çılgınca özlediği simitlerden höpürdetmek için simitçiler buldu. 🥯 Yani tad konusunda endişeniz olmasın, Türk marketlerinde her şeyi bulabilme imkanınız var. Tabii bu bilgilere ulaşmamız zaman aldı, eğer burada bir tanıdığımız olsaydı, gelir gelmez doğru adresleri öğrenebilirdik. Ama olsun yine de bir şekilde öğrendik çoğu şeyi ve zamanla adapte olduk. Olur da Köln’e gelecek olursanız, bana lütfen ulaşın ki, bizden çok daha hızlı şekilde adapte olmanız için destek olabilelim. ❤️


Artık yavaş yavaş düzenimizi oturtmaya başladığımıza göre, Jerfi Yiğit için kreş araştırmalarına başlamalıyız. 🕵🏻


Hayal ettiğiniz, hatta hayalinizden de güzel bir Almanya ile karşılaşmanız dileğimle. ❤️🍀




 

🌍 Almanya’ya göç etmek isteyenler için buradayım!


Almanya vize ve oturum süreçleri, daire kiralama ile göç öncesi ve sonrasına yönelik birçok danışmanlık hizmeti sunuyorum. Daha fazla bilgi için "Hizmetler"sayfamı ziyaret edebilirsiniz.


📅 Randevu almak için web sitemdeki "Randevu Alın" seçeneğine tıklayabilirsiniz!


Sizinle tanışmak ve göç süreciniz hakkında konuşmak için sabırsızlanıyorum!


 


Bu yazı ile ilgili bana sormak istediğiniz bir şey varsa lütfen bana sorun.

Genellikle 24 saat içinde geri dönmeye çalışıyorum.





 

Comments


bottom of page