top of page

Almanya’da Kreş Nasıl Bulunur?

  • Yazarın fotoğrafı: Ayşegül Saraç
    Ayşegül Saraç
  • 10 Şub 2024
  • 7 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 23 Oca

İmdaaaat!!!

Lütfen biri gelsin ve Jerfi Yiğit’le 2 saat oynasın. 🧸


Çocuk senin de olsa, tam zamanlı bakıyor olmak iki taraf için de çekilir dert değil. İnsan yoruluyor, çocuk sıkılıyor. Zor günlerdi bee. Burada ha deyinde gideceğimiz, Anneanne veya Babaanne ya da Hala, Teyze falan olmadığı için, 2 saat bile nefes alacak vakit maalesef yoktu. Göçmen olmanın kötü yanlarından biri de bu maalesef.

Vallahi hiç kusura bakmayın, ama okurken (Bu da ne biçim anaymış böyle.) demeyin. Anaların da yorulma, sıkılma, bir şeylerden yakınma hakkı vardır herhalde değil mi?

2 yaşına kadar hiçbir şey izletmeyeceğiz dedik, ama 21.ayında bu sözümüzü istemeyerek bozdum, günde 1 saat çizgifilm izletmeye başladım. E tabi o bir saat bile hayat kurtarıyordu inanın. 🙈


Sonunda Jerfi Yiğit’e bir kreş çıktı da tüm aile bireyleri huzura erdi. 🙂 Nasıl kreş bulduğumuzu ve bu süreçte öğrendiğimiz ‘’Kaç tane farklı kreş türü var, hangisi ne yapar, kriterleri nelerdir, ücretlendirmeler nasıl yapılıyor?’’ gibi bilgileri aktaracağım.

Almanya da ev kiralamak gibi, kreş bulmanın da bir hayli zor olduğunu söylemeliyim. En azından bizim yaşadıklarımızdan ve duyduklarımızdan çıkardığım bu. İnsanlar genellikle hamilelik dönemlerindeyken bekleme listelerine kayıt oluyorlarmış. Düşünün artık. 🙄

Tabii biz bu hikayeleri duyunca geldiğimizin 10. günü falan hemen harekete geçtik.

Bu arada çok küçük yerlerde yaşayanların çok daha kolay kreş bulduğunu da duydum, oturduğunuz yer küçük bir yerse hiç strese girmeyin. 🌸

İki farklı kreş türü olduğunu öğrendim. Bu iki kreş türünün özelliklerini aşağıda belirttim.


Kindergarten

Hepimizin duyduğu Kindergarteler, kısaca KITA da diyebiliriz, bunlar 6 yaşa kadar olan çocuklar için, bizim bildiğimiz anaokulu ve daha eğitici daha sosyal, çok daha aktivite yapan, orman gezintileri, müzik eğitimleri falan veren okullar.


Kindertagespflege (Gündüz bakım evi)

Bir de Kindergarten dan farklı olarak, Kindertagespflege (Gündüz bakım evi.) var ve Tagesmutter (Bakıcı anne.) ya da Tagesvater (Bakıcı baba.) olarak adlandırılan, bizim bildiğimiz bakıcı dadılar bakım yapıyor. Bu grupta ise bakım yapılacak çocukların yaşlarında farklılıklar var.

Bazıları sadece 1 yaşa kadar olan bebeklere bakmayı tercih ederken, bazıları da 2 ya da 3 yaşa kadar olan çocuklara bakmayı tercih ediyorlar.

Bu grup için büyük bir okul söz konusu değil, bakım yapan kişi kendi evinde bakım alanı açmış olabiliyor veya ihtiyaçlarını karşılayacak küçük bir yer kiralayarak, bakım alanı haline getirdiği yerde hizmet verebiliyor. Yerin büyüklüğü ve bakım yapacak kişi sayısı ile bakım yapılabilecek çocuk sayısı belirleniyor.

Bu kişiler bir öğretmen değil, ama bakım hakkında eğitim almış kişilerdir. Yani yetkili kurum tarafından onaylanmış kişiler.

Sonuç olarak şöyle düşünebiliriz, Türkiye’de nasıl ki çocuğumuzun bakıcısı oluyor, bu da aslında onun çeşitlendirilmiş hali, hem çocuk sayısı fazla, hem de çocuk için uygun ortamda ve eğitimli kişilerce verilen bir hizmet.


Jerfi Önce Kindertagespflege'ye gitti. Bu bizim için avantajdı. Almanca bilmediği için sadece 3 çocuklu bir yerde olması daha kolay alışmasına sebep oldu. Bir anda hem çok kalabalık hem de aynı dili konuşmadığı insanlar olmamış oldu etrafında. Aslında hazırlık gibi oldu ve çok da iyi oldu. 😎

3 yaşına giren her çocuğun Kindergarten’e başlaması gerekiyor. Jerfi 3 yaşına geldiğinde hala bir Kindergarten’den kabul mektubu almadık ve ben de yetkili kuruma mail attım. Birkaç hafta sonra Jerfi bir Kindergarten'den kabul aldı. Bu arada bu tüm süreci anlattığım YouTube videomu da izleyebilirsiniz, orada çok fazla detay vermiş olabilirim. 🤓



Almanya’da, Kindergarten (Kita) Başvurusu Nasıl Yapılır?


Biz ne yaptık, nasıl bir yol izledik?

Köln Şehir sitesinden çocuk bakımı için araştırma yaptığımda online olarak başvuru yapmam gerektiğini öğrendim. Sistem bu işlem için beni Little-bird e yönlendirmişti. Kayıt olup giriş yaptım ve hakkımız olan 5 yer için kreş başvurusunda bulundum. Web sitesi Almanca, ama translate ile Türkçe diline çevirerek işlemlerinizi kolaylıkla yapabilirsiniz. Yaşasın teknoloji. 💻👩🏻‍💻

Eğer Köln dışındaysanız, bulunduğunuz şehir web sitesinden tüm bilgilere ulaşabilirsiniz. Çünkü her şehir için bu bağlantı farklı olabilir.

10-15 gün sonra Jerfi ye kreş bulabilmemiz için bizimle ilgilenecek olan yetkiliden aşağıdaki maili aldım.


Sevgili Saraç ailesi, Sübvansiyonlu çocuk gündüz bakımına yerleştirme başvurunuzu aldık. Sosyal Kanunun VIII. Kitabının 24. Kısmının 2. Paragrafına göre, çocuğunuz 1 yaşına gelmişse, Köln Belediyesi gençlik dairesinden bir çocuk bakım yeri ve mali destek alma konusunda yasal hakkınız vardır. Çocuğunuzu bir yaşından önce bakıma yerleştirirseniz, Sosyal Kanunun VIII. Kitabının 24. Maddesi, 1. Fıkrasına göre destek gerekliliklerini (istihdam, eğitim vb.) .). Kanıtları daha sonraki bir tarihte talep etme hakkımızı saklı tutarız, ayrıca saatlik bakım (kreş veya okul gibi kurumsal bir teklife dayalı bakım) durumunda da. Aynısı, haftada 45 saatten fazla bir alanın kullanımı için de geçerlidir. Bir çocuk gündüz bakım görevlisini yerleştirirken, başvurunuzun alındığı tarih, istenen bakım başlangıcı ve müsait yerler bize rehberlik eder. İlk danışma için sizinle telefonla iletişime geçeceğiz. O zamana kadar biraz sabır istiyoruz. Çok teşekkürler.

Biz de beklemeye koyulduk. 🙇🏻‍♀️

20 gün sonra yeni bir mail daha aldık.


Sevgili Saraç ailesi, Son mektubumuzda duyurduğumuz gibi , çocuğunuz için sübvansiyonlu gündüz bakımına yerleştirme başvurunuz hakkında sizden haber almak istiyoruz . Size bireysel tavsiyelerde bulunmak istiyoruz. Maalesef henüz size telefonla ulaşamadık. Size gündüz bakımı hakkında bilgi vermekten ve çocuğunuz için doğru gündüz bakıcısını seçme konusunda tavsiye vermekten mutluluk duyarız . Ayrıca verdiğiniz bilgileri karşılaştırır, gerekirse düzeltir ve sorularınızı yanıtlamaya hazırız. Aramanızı dört gözle bekliyoruz! Bizden bir yerleştirme teklifi alır almaz, çocuk gündüz bakım görevlisinin iletişim bilgilerini aldıktan sonra 14 gün içinde geri bildirim istiyoruz . Arabuluculuk sürecinde sizi ancak bu şekilde değerlendirebiliriz.

Yetkiliye dönüş yaptık ve bilgileri teyit ettikten sonra, yerler için öneri mailleri atacaklarını belirttiler.

Daha sonra Jerfi için yer öneri mailleri gelmeye başladı.

Önerilen kreş ile ilgili aşağıdaki detaylar belirtilmişti:

  1. -İsim.

  2. -Telefon.

  3. -Adres.

  4. -Bakım süreleri.

  5. -Bakıma başlayabileceği tarih.

Kreş yetkilisini arayarak görüşme talep ettik. İşin zor kısmı da burada başladı aslında, her gelen öneri uygun olmuyor maalesef. Tagesmutterler 1,2 ve 3 yaşa kadar bakım yapmayı tercih edebiliyorlar. Biz bu sürece başladığımızda Jerfi Yiğit 21-22 aylık falandı, o yüzden 2 yaşa kadar bakım yapanlar almak istemedi. Hatta bazen 3 yaşa kadar bakanlar bile almak istemedi. Yani direkt ilk telefon görüşmesinde eleniyorduk. Eleniyorduk diyorum çünkü, bizim seçimimiz söz konusu değil, ev kiralamada olduğu gibi kreşte de birçok adayla görüşülüyor ve ilgili kişi görüştüğü kişiler arasından seçim yapıyor.

Ön görüşmeden sonra yüz yüze görüşmelerimizde oldu, ama hep olumsuz dönüşler alıyorduk. Bu süreç 8-9 ay boyunca görüşme ve redler olarak devam etti.

Bu arada özel kreşler de var, bir arkadaşım uzun zamandır devlet kreşinde yer bulamadığı için, özel kreşe kayıt ettirdi oğlunu.

Devlet kreşleri özel kreşlere göre daha ucuzdur. Devlet 150-300 € arasında değişirken, özel kreşler 600-700 € arasında değişiyor.

Oğlumuzun Tagesmutter'i Bita ile görüşüp kabul aldık. Daha sonra karşılıklı bir form doldurup sözleşme imzaladık. Bita’ya ne kadar teşekkür ettim bilemezsiniz. 🤗

Bita, yaptığımız sözleşmeyi kurumdaki yetkiliye iletti ve sürekli görüştüğümüz yetkiliden aşağıdaki maili aldık,


Sevgili Saraç ailesi, Gündüz bakıcısı, 1 Ekim 2020’de çocuğunuz Jerfi Yiğit’i sübvansiyonlu çocuk gündüz bakımı kapsamında 45 saat olarak kaydettirdi . Ebeveyn katkı payını belirlemek için, daha önce yapmadıysanız, lütfen “Gelir Beyannamesi”ni en kısa sürede Köln Belediyesi’ne gönderin . Köln şehri bunun için gelire bağlı bir ebeveyn katkısı belirleyecektir. Mutlaka “Little Bird“e kaydoldunuz ve bir kreşte yer ayırdınız. Burada, mevcut çocuk bakımı ilişkiniz ne olursa olsun, bir kreş için bekleme listesinde kalacaksınız. Başarılı bir şekilde yerleştikten sonra kreşe olası kısa süreli bir değişikliği önlemek için Köln şehri size istediğiniz başlangıç tarihini kolayca değiştirme fırsatı sunuyor. İstenen kabul tarihindeki bir değişiklik, size ve çocuğunuza gündüz bakım evine rahat bir varış sağlar . Şehre önceden giriş tarihini değiştirmezseniz, şehir size istediğiniz zaman çocuk bakımı teklifinde bulunabilir. Vereceğiniz kararla, çocuğunuz için kısa süreli kırılma ve ilişki kurmanın önüne geçebilirsiniz. Gündüz bakımında ihbar süreleri nedeniyle(3 aya kadar), çifte finansman nedeniyle, artan ebeveyn katkı payları ödemek zorunda kalabilirsiniz. Kararınızı verirken bunu da göz önünde bulundurmanızı rica ediyoruz. Ayrıca çocuk gündüz bakımıyla ilgili diğer tüm soru ve konulara da kulak veriyoruz . Size ve özellikle çocuğunuza gündüz bakımına iyi bir başlangıç diliyoruz ! Saygılarımızla

Bize gönderdiği linkten Ebeveyn katkılarının toplanması için gelir beyanı formunu doldurduk.

Formda tüm aile bireyleri hakkında genel bilgiler yer alıyordu. Gelirler, giderler ve varsa alınan yardımlar gibi mali bilgilerimizi belirttiğimiz bir formdu. Bu bilgiler ışığında, her ay yapmamız gereken ödeme tutarı belirlendi.


Bita’nın koşulları şu şekildeydi: kendi evinde bir odasını çocuklar için oyun alanı yapmış, mutfağında çocuklar için masa sandalyeleri var, bir odasını uyku odası yapmış, zaten evinin çok büyük bir bahçesi var. Bahçesini trambolin, bisikletler, çocuk bahçe masaları, el arabası ve bir sürü bahçe oyuncakları ile donatmış. 🏡

Bita bu hizmeti kendi evinde veriyor olduğu için ve sadece kendisi olduğu için sadece 3 çocuk kapasitesi var. Bizim için bu da çok iyi oldu, çünkü bir anda Jerfi Yiğit’i dilini bilmediği 3-5 öğretmen ve 20-30 çocuğun içine atmamış olduk. İçim oldukça rahattı. Neredeyse 11 aydır oraya gitti, arkadaşları ve Bita'yla çok iyi anlaşıyordu. Daha büyük bir yere geçtiği zaman dil konusunda endişemiz olmayacağını anlamıştık.

Bita’yı çok sevdik. ❤️ Çok iyi biri, Ramazan ayında bize çorba yapmıştı ve ‘’Ramazan için,’’ demişti verirken. 😍 Hatta Jerfi için biraz Türkçe de öğrenmişti. 🤓 Zaten, bazen Jerfi Yiğit’i almaya gittiğimde bir bakıyordum bizimki Bita’ya Türkçe bir şeyler öğretiyor. 🥰

Bita Jerfi Yiğit’e’ ’Bu ne?’’ diyor, Jerfi Yiğit’de ‘’Sarımsak,’’ diye cevap veriyordu falan. 😂

Bazen oraya gitmek istemediği gibi, bazen de eve gelmek istemiyordu. Onu almaya gittim diye surat asıyordu. Neymiş efendim, henüz okulda kalacakmış, oynayacağı çok şey varmış. 🙂 Yalvar yakar çıkarıyordum bazen. 🙈


Görüşmelerde neler oluyor?

Yüz yüze görüşme aslında bir tanışma. Kendimizden ve Jerfi’den bahsediyoruz. Jerfi ile ilgili bize sorular soruyorlar. Mesleklerimizi, oturduğumuz yeri, Jerfi’nin tuvalet eğitimini, yemek alışkanlığını, uyku düzenini, her şeyden konuşuyorduk. Jerfi’yi tanımaya, uyumlu biri olup olmadığını anlamaya çalışıyorlardı. Biz de onlara bakım ile ilgili merak ettiklerimizi soruyorduk. Yemeklerde neler olduğu, uyku sistemlerini, başladığında bizden istenen şeylerin neler olduğunu soruyorduk.


Yemek sistemleri:

Kahvaltı öğlen yemeği ve atıştırmalık. Bunu belirtiyorum çünkü her Tagesmutter'in bu konuda izlediği yol farklı, kimi kahvaltı vermiyor, kimi kahvaltıyı geç verip öğlenden sonra atıştırmalık veriyor, kimi yemek için şirketlerle çalışıyor, kimi bizim Tagesmutter gibi evinde kendi yapıyor. Şansınıza nasıl bir yer denk gelirse artık. 🫣

Jerfi yemek yemeye bayılıyor, o yüzden tüm öğünlerin olacağı bir bakım evi olması çok iyi olurdu.


Ücret:

Ebeveynlerin çocuklarının bakımı için ne kadar para ödemeleri gerektiği, bölgeden bölgeye değişiklik göstermekle beraber ebeveynlerin gelir düzeylerine ve çocuğun KITA’ya gideceği saate bağlı. Ebeveynlerin yeterli geliri yoksa, bir şey ödemeleri gerekmediği durumların olabildiğini de duymuştum. Hatta bazı eyaletlerde kreşlerin ücretsiz olduğunu da duydum.

Kreş ödemesini biz direkt kuruma yapıyoruz, Tagesmutter zaten sisteme bağlı olduğu için, verdiği hizmetin ücretini kurumdan alıyor. Biz Tagesmutter'e ayda 80 Euro Jerfi Yiğit’in yemek ücretini ödüyorduk. Her Tagesmutter'de de bu ücretler farklılık gösterebiliyor.


Tavsiyeler:
  1. Eğer yeni geldiyseniz ve çocuğunuza bakmak zorunda olduğunuz için bir dil kursuna gidemiyorsanız, bunu yetkililere iletirseniz süreci daha hızlı yöneteceklerdir.

  2. Tüm uğraşlarınıza rağmen sistemden olumlu dönüş alamıyorsanız, çevrenizdeki tüm Tagesmutter ve Kindergartenlere gidip konuşabilirsiniz.

  3. Tanıdıklarınız varsa bu sürecinizi onlara duyurarak, bir duyum aldıklarında size bilgi vermelerini isteyebilirsiniz.

  4. Gerekirse, kuruma gidip yüz yüze görüşmekten çekinmeyin.

  5. Özel kreş düşünebilirsiniz.

Bu özel süreciniz, umarım ki kolaylıkla geçer. ❤️

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere. 🌸




 

🌍 Almanya’ya göç etmek isteyenler için buradayım!


Almanya vize ve oturum süreçleri, daire kiralama ile göç öncesi ve sonrasına yönelik birçok danışmanlık hizmeti sunuyorum. Daha fazla bilgi için "Hizmetler"sayfamı ziyaret edebilirsiniz.


📅 Randevu almak için web sitemdeki "Randevu Alın" seçeneğine tıklayabilirsiniz!


Sizinle tanışmak ve göç süreciniz hakkında konuşmak için sabırsızlanıyorum!


 


Bu yazı ile ilgili bana sormak istediğiniz bir şey varsa lütfen bana sorun.

Genellikle 24 saat içinde geri dönmeye çalışıyorum.





 

Comments


bottom of page