top of page

Almanya (Mavi Kart) Blue Card Çalışma Vize Süreci

  • Yazarın fotoğrafı: Ayşegül Saraç
    Ayşegül Saraç
  • 1 Nis 2024
  • 7 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 23 Oca

Almanya (Mavi kart) Blue Card çalışma vizesi için evrak hazırlarken neler yaşadık?

Merhaba gurbetçi olmak isteyen sevgili herkes. 🙂


Öncelikle, 04.01.2021 tarihinde yazdığım bu yazıyı, 2024 Mayıs ayında güncellediğimi belirtmek isterim. 😉


Bu yazıya bakma gereği duyduğunuza göre hayatınızda yapacağınız o büyük değişikliğin kararını çoktan vermişsiniz. Ne hoş…

Umarım tüm plan ve hayalleriniz gerçekleşir, deneyimlerimin birazcık faydası dokunur, ve hayalinizin gerçekleşmesinde minicik bir katkım olur.

Mümkün olduğunca gereksiz bilgi vermekten kaçınıp; Blue Card çalışma vizesi için istenen evrakları hazırlarken neyi nasıl yaptık, hangi konularda başımıza neler geldi ve bunlar nasıl çözüldü kısaca bahsedeceğim.



Eğer süreci anlattığım videoyu izlemek isterseniz, buradan ulaşabilirsiniz.



Biz bu sürece hazırlanırken, diğer blog yazarlarının yaptığı gibi ben de belirtmeliyim ki; Almanya’da çalışmak, vize, mavi kart gibi hiç bir konuda danışmanlık hizmeti vermemekteyim. Buradaki içeriklerin doğruluğunu yüzde yüz garanti edemem. Burada, sadece süreçte yaşadıklarımızı aktarıyorum. Buradaki anlatılanlara dayanarak yapacağınız tüm iş ve işlemlerin sorumluluğu tamamen size aittir.


Mustafa Köln’de görüştüğü bir şirketle anlaşma yaptıktan sonra, iş yeri bize bir danışmanlık şirketini yönlendirdi ve evrak işlerimize başladık. Umarım sizin işvereniz de böyle bir danışmanlık şirketinden hizmet alıyordur, bize çok faydaları dokundu.

Öncelikle, IDATA'dan konsolosluk görüşmesi için randevu aldık. Bizim başvuru yaptığımız dönemde randevu tarihleri 2 ay öteye veriliyordu, bu yüzden ilk işiniz randevu almak olsun derim. Randevu aldıktan sonra size gerekli evraklar listesi, dikkat edilmesi gerekenler, başvuru formu ve randevunuz hakkında detaylı bir mail atıyorlar.

Bu süreçte çok yazı okuduk, dolandırıcılıkların olduğuna dair bilgiler edindik. Gerçekten IDATA ile iletişime geçtiğinizden emin olmanızı tavsiye ederim.


2024 yılında da randevu atama sürelerinde pek değişen bir şey olmadı ne yazık ki. 2 veya 3 ayı bulabiliyor randevu atamaları.


İletişim numarası: 08504608493


Başvuru sahibi

1- Başvuru formu

İstenen iki formda el yazınız ile doldurulmalıdır. ‘’Almanca dilinde eksiksiz olarak doldurulmuş,’’ ibaresi sizi korkutmasın, Google Translate işimizi oldukça kolaylaştırmıştı. 🙂 Formların da 2’şer adet fotokopisini hazırlamıştık ama evrakları kontrol eden görevli fotokopileri bize geri verdi.


2024 yılı güncel bilgi: Başvuru formu online olarak doldurulabiliyor.



YouTube kanalıma, formları nasıl doldurduğumuzla ilgili bir video ekledim. Videoya buradan ulaşabilirsiniz.



2- İkamet Yasası’nın 54. maddesinin 2. fıkrasının 8. bendine göre başvuru sahibinin el yazısıyla imzalanmış 1 adet açıklama yazısı

Açıklama yazısı, başvuru formunun son sayfasındadır. Bu bilgiyi ilk gördüğümde ne yazacağız biz diye gerilmiştim ama boşunaymış. Gerekli her şey zaten o son sayfada yazıyormuş biz sadece tarih ve imza ekledik o kadar. 🙂


3- Pasaport

Geçerli pasaportunuz.


4- 2 adet Vesikalık fotoğraf

2 adet gereklidir, gerekli ölçüler ve fotoğrafta dikkat edilmesi gerekenler maildeki formda belirtilmiştir. Gittiğiniz fotoğrafçı ölçüleri ve detayları biliyor oluyor. 🙂


5- Mesleki gelişimi açıklayan özgeçmiş, karneler, diplomalar vs.

CV, diploma ve çalışma belgesi. (Bonservis.)

Tamamen Türkçe olarak düzenlenmiş bu belgeler için, yeminli tercüme ofislerinden tercüme ve illerde valiliklerde ilçelerde ise kaymakamlıklarda apostil edilmesi şartı vardır.

Tüm bu belgelerinizin aslı zaten İngilizce dilinde ise, tercüme ve apostil ettirmenize gerek kalmayacaktır.


6- Diploma

Eğer Almanya yükseköğretim diplomanız yoksa, ki bizim yoktu, Lisans/Yüksek Lisans diplomanızın tanınmış veya kıyaslanabilir olduğunu gösterir belge sunmanız gerekir. Belge hem mezun olduğunuz okul, hem de bölüm için olmalıdır. İkisi için de gerekli olan belgeyi ANABIN veri tabanında sorgulayabilir ve çıktısını alabilirsiniz: http://anabin.kmk.org (Sadece Almanca.)

Sonuç olarak ANABIN veri tabanından; mezun olduğunuz Yüksekokul/Üniversitenin “H+” ile değerlendirildiğini gösterir belgeyi ve mezuniyet belgenizin ‘’Eşdeğer’’ kategorisinde yer aldığını gösterir belgeyi de başvurunuza eklemelisiniz.

Mustafa’nın Yüksek Lisansı tezsizdi. Tezsiz Yüksek Lisans mezuniyetinin denk olmayabiliceği ve bu durumda mutlaka diploma supplement belgesinin ibraz edilmesi gerektiği bilgisi istenen evraklar listesinde belirtilmişti ve biz de bu açıklamaya istinaden, okuldan aldığımız diploma supplement belgesini de ibraz ettik.


Bu madde ile ilgili yaşadığımız bir detayı aşağıda belirtiyorum;

Görüşme sırasında vize memuru; Yüksek Lisansın tezsiz olduğundan dolayı Blue Card değil, D tipi çalışma vizesinin çıkacağını özellikle belirtti. Kendisine, istenen evrak listesinde yapılan açıklamayı söylememize rağmen yapabileceği bir şey olmadığını söyledi. Rica minnet müdürü ile de görüşmesi için ikna ettik. Ama Müdürden de olumsuz yanıt aldık. Vize memuru ‘Başvurunuzu D tipi olarak yapmak zorundayım.’ dedi. Bizim moraller sıfır bir şekilde konsolosluktan çıktık. İlk fırsatta danışmanlık şirketi ile görüştük, durumu anlattık. Böyle olmaması gerektiğini, konu ile ilgileneceklerini ve sorunu çözeceklerini ilettiler. Ama yine de D tipi vize olasılığı aklımıza girdi bir kere…

Artık planlar zorunlu olarak değişmişti. D tipi vizeye göre yeni planlar yapmaya başladık. Bu durumda benden A1 Almanca bilgisi istenecekti. Mustafa işe başlamak için gidecek, biz de 1-2 ay sonra anca gidebilecektik. Hemen aile birleşimi için bir Almanca kursuna kayıt oldum. Sınava girerek, A1 seviyesi için belge sunmam ve konsolosluk görüşmesinde de Almanca konuşmam gerekecekti. Böyle bir senaryoya hiç hazır değildik. Her şey belirsizleşti bir anda. O kadar çok senaryo çıkardık ki aman Allahım. 🤦🏻‍♀️ Her ihtimale karşı dil kursuna başladım.


7- İş tekifi

İş yerinizle imzaladığınız iş sözleşmesi.

Mavi kart için o yıl belirlenen brüt maaş ve haftalık çalışma süresi mutlaka belirtilmiş olmalıdır.(Bu şartlar her yıl değişmektedir.)

Bazı blog sitelerinde iş sözleşmesinin aslı olmadan da işlem yapılabildiği belirtilmiş ama biz risk almak istemedik ve konsolosluğa aslını sunduk.

İş teklifinin aslı, DHL ile 1-2 günde elimize ulaştı.


Bu madde ile ilgili yaşadığımız bir detayı aşağıda belirtiyorum;

Teklifte istenen bilgilerin tam ve doğru olduğundan emin olmanızda fayda var. Bize atanan danışmanlık şirketi, iş sözleşmesi ile birlikte ZAV (Yabancı Nitelikli İş ve İşçi Bulma Kurumu) belgesini de ibraz etmemiz gerektiğini belirterek, gerekli evrakı edinip bize ulaştırdı. Fark ettik ki, belgede iş tanımı ‘Frontent Developer’ değil ‘Demirci Ustası’ yazıyor. 🙂 Konsolosluğa gitmeden fark etmemiz büyük şans. Sonrasında düzenleme yaparak, evrakın aslını yeniden gönderdiler.


8- Seyahat Sağlık Sigortası ve Sağlık Sigortası

Burada da imdadımıza canım ablam yetişti. Kendisi uzun yıllardır sigortacıdır, sayesinde neyi nasıl yapacağız telaşı yaşamadık.

İsterseniz sigorta işlemleriniz için, ablam Arzu Albayrak’a buradan mail gönderebilirsiniz veya +905464789006 numaralı telefondan iletişime geçebilirsiniz.

Sigorta, her birey için aynı koşullarda yapılıyor. Her bireyin kendine ait sigortası olmalıdır.

Konsolosluğa sigorta belgelerinin asıllarını sunduk.


Eşin Yanına Gidebilmek için Aile Birleşimi Vizesi

Aile birleşimini Google’dan araştırdığımda, A1 seviyesinde dil şartı zorunluluğu olduğunu okuyunca oldukça gerilmiştim, siz de sakın benim gibi düşünüp üzmeyin kendinizi. 🙂 Blue Card’ın getirdiği en güzel avantajlardan biri de, eş için dil şartı aranmaması. 🙂


1- Başvuru formu

Zaten eşinizin hali hazırda doldurulmuş formu olduğu için bu sizi yormayacak. :)


2- İkamet Yasası’nın 54. maddesinin 2. fıkrasının 8. bendine göre başvuru sahibinin el yazısıyla imzalanmış 1 adet açıklama yazısı

Bunu zaten biliyorsunuz. 🙂


3- 2 adet Vesikalık fotoğraf

Bunu da biliyorsunuz. 🙂


4- Pasaport

Geçerli pasaportunuz.


5- Uluslararası Evlenme Kayıt Örneği

Nüfus Müdürlüğü’ne gittiğinizde Blue Card için Uluslararası Evlenme Kayıt Örneği (Formül B) istediğinizi söylediğinizde hemen evrakları size veriyorlar, Evrakları oradaki yetkiliye imzalatıyorsunuz ve bitiyor.

Eşler birlikte gitmeli çünkü, evrakı bizzat evrak sahibine teslim ediyorlar. Eş de olasanız belgeyi kesinlikle vermiyorlar.


6- Tam Tekmil Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği

Düşünceler bölümü ile ilgili detaylar belirtilmiş burası sizin eklemeniz gereken bir şey değildir, tüm bilgiler size verilen evrakta mevcut.

Biz hem benim, hem Mustafa’nın Tam Tekmil Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneğini ekledik.


7- Eşlerin daha önceki evlilikleri hakkında detaylar

Bizde böyle bir durum yoktu bu maddeyi dikkate almadık. Ama eğer sizde böyle bir durum varsa, Nüfus Müdürlüğü’ndeki yetkiliden istemeniz yeterli.


8- Almanya’da yaşayan eşe ait ikamet belgesi

Zaten beraber gitmeyi planladığımız için, Mustafa’nın iş sözleşmesi ve pasaportunun 2 adet fotokopisini ekledik.


9- Basit düzeyde Almanca bilgisine sahip olunduğuna dair belge

Sakin olun, Blue Card’lılar muaf. 🙂


10- Seyahat Sağlık Sigortası ve Sağlık Sigortası

Her birey için aynı koşullarda yapılıyor. Her bireyin kendine ait sigortası olmalıdır.

Sonraki maddeler de evrak edinmemiz gereken durumlar değildi.



Çocukların Almanya’ya Getirilmesi için Vize

1- Başvuru formu

Bu artık cepte. 🙂

İmzayı hem Anne, hem de Baba atmalıdır.


2- 16. yaşını doldurmuş reşit olmayan çocuklar için

Oğlumuz 2020 yılında 22 aylık olduğundan bizim için gerekli bir madde değildi.


3- İkamet Yasası’nın 54. maddesinin 2. fıkrasının 8. bendine göre başvuru sahibinin el yazısıyla imzalanmış 1 adet açıklama yazısı

Bu da cepte:) Tabii ki Anne ve Baba tarafından imzalı olmalı.


4- Pasaport

Çocuğa ait geçerli pasaport.


5- 2 adet Vesikalık fotoğraf

Bebek de olsa, çocuk da olsa belirlenen şartlara uygun fotoğraf eklenmelidir.


6- Çocuğun Uluslararası Doğum Kayıt Örneği

Nüfus Müdürlüğü’ne gittiğinizde (Formül A) olduğunu belirtmeniz yeterlidir. Bu evrakı da aldığınızda oradaki yetkiliye imzalatmanız gereklidir.


7- Anne ve babaya ait Tam Tekmil Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği

Bu evrakı kendimiz için zaten almamız gerekmişti, bir adet fazladan aldık.


8- Türkiye’de yaşayan ebeveyne ait güncel ikametgah

Bana ait olan ikametgahı ekledik.


9- Almanya’da yaşayan ebeveyne ait Alman pasaportu, kimliği veya oturma izninin fotokopisi

Mustafa’nın pasaport ve iş sözleşmesi fotokopilerini ekledik.


10- Seyahat Sağlık Sigortası ve Sağlık Sigortası

Her birey için aynı koşullarda yapılıyor. Her bireyin kendine ait sigortası olmalıdır.

Sonraki maddeler de evrak edinmemiz gereken durumlar değildi.



Apostil

Uluslararası geçerliliği olmayan (Sadece Türkçe dilinde olan.) belgelerinizin, (Diploma, evlilik belgesi, doğum belgesi, çalışma belgesi vb.) yeminli tercümanlarca tercüme ettirdikten sonra, tercümeler apostil edilmelidir. Bu işlem, illerde valiliklerde ilçelerde ise kaymakamlıklarda yapılmaktadır.

Apostil, resmi evrakın uluslararası geçerliliğini sağlamak amacıyla yapılmaktadır.



Dosyaları nasıl hazırladık?

Her birey için istenen evrakları hazırladıktan sonra, her evrakın 2’şer adet fotokopisini de ekledik. Fotokopicide uzun bir zaman geçirmeye hazır olun. 🙂

Konsoloslukta kontrollerin rahat yapılabilmesi ve bizim de stresten elimizin ayağımızın dolanmaması için herkes adına bir dosya yaptık ve dosya içine her evrak için ayrı föyler ekledik; her bir föye evrakın aslını, 2 adet fotokopisini ve yapıldıysa tercüme ve apostilini koyduk.



Konsoloslukta neler oldu?

Konsolosluğa gittiğinizde sıkı bir güvenlik kontrolünden geçiyorsunuz.

Randevunuz teyit ediliyor, ilk girdiğiniz alanda minik dolaplar mevcut tüm eşyalarınızı dolaba bırakmanız isteniyor. Evraklar, siz ve vize ücreti ile içeri giriyorsunuz. Önce IDATA görevlisi ile görüşüyorsunuz. Evraklarınızı kontrol ediyor, gereksiz tüm evrakları size geri veriyor. 🙂 Vize memuru ile görüşme için bir sıra numarası veriyor. Aynı salonda UPS kargo görevlisine 20 TL kargo ücreti ödeyip adres bilgilerinizi veriyorsunuz. Vizenizi size getiren kurye şansını deneyip kargo ücreti istiyor, sakın ola vermeyin. 🙂 Konsolosluktaki kargo görevlisi size bir takip numarası veriyor olacak. Bu numara ile vizeniz yola çıktığında kargo durumunu takip edebiliyor olacaksınız.


Başvuru Mustafa’ya ait olduğu için, Vize memuru tüm detayları onunla konuştu. Görüşme cam bir bölmede mikrofonlarla yapılıyor, evraklarınızı ve vize ücretini (Ücret tam ve Euro cinsinden olmalıdır.) bir çekmece aracılığı ile vize memuruna iletiyorsunuz. Ben sadece parmak izi verdim ve gerekli imzaları attım, oğlumun yaşından dolayı parmak izine gerek olmadı, evraklarının imzası hem Mustafa’dan hem de benden alındı.


Aylardır heyecanla beklenen o an, kısacık bir zaman içerisinde olup bitti. 🙂 Şimdi sırada sürprizi beklemek vardı; vize çıkacak mı, D tipi mi yoksa Blue Card mı, başka bir sorun çıkar mı, bu vize ne zaman çıkar, çıksa da ne zaman gelir sorularıyla kaldık. Vizenin çıkması 1 hafta ile 2 ay arasında değişiyor, bu süre neye göre belirleniyor bir fikrim yok.

Yaklaşık 2 hafta sonra, yani D tipi vize çıkacaktır haberini alıp, kayıt olduğum kursun 2.haftası ne olsa beğenirsiniz? Blue Card için vizelerimiz geldiiii. 😇 2 haftalık kursta yanıma kar kaldı. 🥳

Gelen vize Blue Card için bile olsa, 6 ay süreli ve ‘’Alman Ulusal Vizesi’’ olarak geldi. Bu vize türü, Almanya’ya çalışmak için giriş yapmanızı sağlayan vizedir. Asıl Blue Card, çalıştıktan birkaç ay içerisinde verilecektir. Tabii bunun için de evrak hazırlama ve başvuru süreci olacak. Bu süreçten, ‘Almanya’ya geldik şimdi ne olacak?’ yazımda ve YouTube kanalımdaki bu videoda bahsettim.


Sorunsuz bir vize süreci geçirmeniz dileğimle…


Sevgiler. ❤️




 

🌍 Almanya’ya göç etmek isteyenler için buradayım!


Almanya vize ve oturum süreçleri, daire kiralama ile göç öncesi ve sonrasına yönelik birçok danışmanlık hizmeti sunuyorum. Daha fazla bilgi için "Hizmetler"sayfamı ziyaret edebilirsiniz.


📅 Randevu almak için web sitemdeki "Randevu Alın" seçeneğine tıklayabilirsiniz!


Sizinle tanışmak ve göç süreciniz hakkında konuşmak için sabırsızlanıyorum!


 


Bu yazı ile ilgili bana sormak istediğiniz bir şey varsa lütfen bana sorun.

Genellikle 24 saat içinde geri dönmeye çalışıyorum.




 

Yorumlar


bottom of page