top of page

Blue Card (Mavi Kart) Nasıl Alınır?

  • Yazarın fotoğrafı: Ayşegül Saraç
    Ayşegül Saraç
  • 23 Nis 2021
  • 5 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 23 Oca

Almanya Blue Card çalışma vizesinden sonra, Blue Card (Mavi Kart) nasıl alınır, hangi evraklar hazırlanmalıdır?


Eveeett çalışma vizesini kaptık, Almanya’ya geldik ve birkaç aydır buradayız. Tamam her şey hoş güzel de, bu vize 6 aylığına verildi bize, eee sonra en olacak peki? Tataaaammm yeni bir sürece hazır mıyız Blue Card’lılar? 😎 Tabii yaaa ne sandınız? Üzülerek söylüyorum, henüz her şey bitmiş değil. 🙈


Arkadaşlar, size konsolosluk tarafından verilen vize, Almanya’ya giriş yapabilmeniz içindir ve siz Blue Card alana kadar, ikamet izniyle hemen hemen aynı hakları verir. Asıl Blue Card başvurusunu, çalıştıktan birkaç ay sonra yapıyor olacaksınız ve bu, Blue Card (Mavi Kart) sürecindeki son adımdır. 🔚


Buraya geldikten sonra da danışmanlık şirketi ellerini üzerimizden çekmedi. 😇 Bu süreci de onlar sayesinde kolaylıkla yönettik. Aslında onlar yönetti desem daha doğru olur. Danışmanımız, Göçmenlik Bürosundan bizim adımıza Blue Card için bir randevu aldı, hangi evrakları hazırlamamız gerektiği bilgisini ve doldurmamız gereken bir form iletti. Bu form, konsolosluk görüşmesi için doldurulan form gibi, ama Türkçe açıklamalı değildi maalesef. Almanca olduğu için, formu doldururken çokça yardım aldık danışmanımızdan.

Biz Almanya’ya geldikten birkaç ay sonra Covid patlak verdi ve bazı kısıtlamalar oluşturuldu. 🦠 Bu kısıtlamalar arasında, kurumlara ziyaret engelleri de vardı. Bu yüzden, bize verilen randevu belirsiz bir tarihi ötelendi. Danışmanımız, Göçmenlik Bürosundaki yetkiliye ulaştırmak üzere istenen evrakları hazırlayıp kendilerine mail olarak iletmemizi istedi.



İstenen evraklar aşağıdaki gibidir: 📑

  1. Doldurulmuş ve imzalanmış başvuru formu (Her aile üyesi için.) (Çocuğunuzun başvuru formunu hem anne hem baba imzalamalı.)

  2. Pasaport fotokopisi + vize fotokopisi

  3. Sağlık sigortası teyidi

  4. Kira sözleşmesi

  5. Çalışma sözleşmesi

  6. Aldığınız tüm maaş bordroları

  7. Evlilik sertifikası

  8. Biyometrik fotoğraf

Evrakları gönderdikten bir süre sonra, Göçmenlik Bürosundan bir mektup aldık ve bu mektubun görselini danışmanımıza ilettik. Danışmanımız, ‘’Daha önce göndermiş olduğumuz belgeleri yine istiyorlar. Neden böyle bir şey yapıldığını anlamadım, Göçmenlik Bürosu ile iletişime geçeceğim ve size geri döneceğim,’’ dedi. Birkaç gün sonra şöyle bir bilgilendirme maili aldık, ‘’Üzgünüm, görünüşe göre davanız şu anda farklı bir Göçmenlik Bürosunda ve onlar daha fazla belge istiyorlar. Neden bu kadar karmaşık olduklarını bilmiyorum, sadece bazı nedenlerden dolayı birçok farklı vaka çalışanının bunun üzerinde çalışmaya başladığını ve bitiremediğini varsayabilirim. Göçmenlik Bürosu, sizin adınıza hareket edebileceğim bir vekaletname istiyor, her bir birey için vekaletname belgesini doldurup, imzalayıp bana göndermeniz gerekiyor,’’ dedi. (Oğlumuzun belgesini, hem Mustafa hem ben imzaladık.)


Göçmenlik Bürosun ek olarak istediği diğer belgeler aşağıdaki gibidir: 📑

  1. Pasaportunuzdaki giriş damgasının kopyası (Tüm aile bireylerinin.) (Pasaportta çıkış mührü var ama giriş yoktu. Göçmenlik Bürosu da bu mührü görmek istiyormuş. Biz de nereden bilelim böyle bir şeyin gerekliliğini. 🤷🏻‍♀️ Bilseydik, kontrol noktasından ayrılmadan önce bi’ bakardık pasaportlarımıza. 😕 Neyse, Türkiye’den çıkış yaptığımıza dair mühür vardı pasaportumuzda, o görseli ve uçak biletlerimizi ekledik, ne yapalım? )🤷🏻‍♀️

  2. Adres tescil belgenizin kopyası (Meldebestätigung’umuzu, yani anmeldung yaptırdığımızda bize verilen evrakı ekledik.)

  3. “Kindergeld” çocuk parası alıyor musunuz? – Evet ise, bunu kanıtlayan bir belge (Kindergeld'e başvurduk, ama henüz kabul edilmemişti.)

Bu belgeleri de ilettik, ama ‘’Neden ek evrak istendi?’’ diye de içimiz içimizi yiyordu. Coronadan dolayı randevumuz ötelendiği, ek evrak istendiği ve çıkış damgası olmadığı için farklı belgeler göndermemiz gerektiğinden ve olayların karmaşıklığına danışmanımızın bile anlam veremiyor oluşu bizi bir hayli tedirgin etmişti. ‘’Acaba ne olacak, bir sorun çıkacak mı, Bule Card alabilecek miyiz?’’ diye endişeleniyorduk. Danışmanımıza, Göçmenlik Bürosuna tekrar sormasını, bir sorun olup olmadığı hakkında bilgi almasını rica ettik. O da, ‘’’Kısa bir süre sonra kendilerine sorulmalarına kızabilecek olsalar da tekrar sordum. Bence cevap için en az 2 hafta beklemeliyiz. Maalesef ikamet izni randevusu haftalar sürebilir, hızlı randevu alma hakkı yoktur,’’ dedi. 🤦🏻‍♀️ Aynı gün tekrar dönüş yaptı, ’’Göçmenlik Bürosu cevap verdi ve her şeyin yolunda olduğunu ve önümüzdeki günlerde size randevu ile bir mektup göndereceklerini söyledi,’’ dedi. Ohhh içimize su serpildi. 💦

Yaklaşık 10 gün sonra Göçmenlik Bürosundan randevumuz hakkında bir mektup aldık. Artık randevu günümüzü beklemeye koyulduk.

Danışmanımıza, randevuda nelere dikkat etmemiz gerektiğini, bize tavsiyesi olup olmadığını sorduk.


Aağıdaki bilgileri verdi:
  1. Lütfen ücreti 30 dakika önce ödeyin.

  2. Lütfen üçünüzün de (3x 28,80 €) ücretini ödeyin.

  3. Randevudan en erken 10 dakika önce binaya girin.

Aşağıdaki belgelere ihtiyacınız olacak:
  1. Randevu ile mektup.

  2. Pasaport / Vize.

  3. İkamet izniniz. (Şu ana kadar Göçmenlik Bürosundan aldığınız tüm belgeleri alın.)

  4. Güncel bir biyometrik fotoğraf. (3 aydan eski olmamalıdır.)

Öneriler:
  1. Lütfen zamanında olun.

  2. Binaya sadece o tarihte randevu kâğıdı ile girebilirsiniz.

  3. Lütfen ağzı ve burnu kapatan bir maske alın. Atkıya izin verilir.

  4. Kendinizi hasta hissederseniz lütfen randevuya gitmeyin. Bu durumda yeni bir randevu alacaksınız. Karantinadaysanız randevuya gelmemelisiniz.

Randevu günümüz geldi çattı. Maskeler, dezenfektanlar Göçmenlik Bürosuna gittik. Önce güvenlik görevlilerinin yönlendirmesi ile farklı bir binaya gidip danışmanımızın bahsettiği ücreti ödedik. Sonra görüşme yapacağımız binaya geri döndük. Elimizde olan randevu evrakını gösterdik ve görüşmemizi yapacağımız kata yönlendirildik. Bu da ayrı bir heyecan ‘’Sanki tipimizi beğenmezlerse bize Blue Card falan yok,’’ gibi düşünüyordum. 😂🙈 Bi’ şirin gözükme çabaları, bi’ minnoşluklar falan. 😂 Güzel heyecanlardı. 🤗 Tabii İngilizce iletişim kurduk. Öyle konsolosluk gibi çok kasılacağımız bir ortam değildi. Evraklarımızı zaten önceden almışlardı, biz bizzat gidip imzalarımızı attık o kadar. Blue Cardlarımız bize ulaşana kadar, 6 aylık geçici vize daha verdiler. (Bu normalde yapılan bir şey mi emin değilim. Corona sürecinde yapılıyor olabilir.) 2 ay içinde Blue Card (Mavi Kart) için bir e-posta göndereceklerini söylediler ve oradan ayrıldık.


Neredeyse 2 ay sonra, kartlarımızın hazır olduğu ve teslim almamız için bize verilen randevu bilgisini içeren bir mail aldık. Yine aynı binaya gittik, bu sefer farklı bir kata yönlendirildik. Bi’ baktık bir tek Mustafa’nın kartı gelmiş, Jerfi Yiğit ve benim kartım yok. 🤷🏻‍♀️ Mustafa’nın kartı, 1 yıllığına çıkmış. İş sözleşmemiz 1 yıllık olduğu için kart süresi de böyle verilmiş. 1 yıl sonra aynı işlemlerle kartımızı yenilememiz gerekecek. Süresiz sözleşme ile gelen arkadaşlarımız var, onların kart süreleri 1 ila 4 yıl arasında farklılık göstermişti. Süresiz anlaşma dışında, hangi kriterler kart süresini belirliyor emin değilim.

Hemen, kurtarıcımız olan danışmanımıza yazdık durumu. Birkaç gün sonra direkt kurumla olan yazışmasını bize iletti. Mailde, ‘’Buraya sadece Mustafa Saraç geldi, diğer aile fertleri gelmedi, onların da kartı henüz bizde ve onlar için yeni bir randevu oluşturuyoruz, randevu tarihinde gelip alabilirler.’’ yazıyordu. Hay Allah! Nasıl olur? Hem de pandemi döneminde çoluk çocuk trene binmişiz, o kadar yol gitmişiz. Ne demek ’’Gelmediler.’’ yiiaaaa? 🤦🏻‍♀️ Bizde de bir saflık yok değil, o kadar gitmişsin niye sormuyorsun ‘’Yahu bu adama kart verdiniz de bizimkiler nerede?’’ diye. 🤷🏻‍♀️ Alman hükümeti deyince tüm sesimiz içimizde kalmış demek. 🙈 Kartları ilk almaya gittiğimizde, memura verdiğimiz randevu evrakında hepimizin ismi yazıyordu ona güvendik, ‘’Koskoca 3 kişinin ismi yazıyor, görmemiş olamaz herhalde. Şimdi boşuna niye soralım,’’ dedik. İyi ki bu danışmanlık şirketi varmış yoksa biz bu saflıkla işlerimizi çoook aksatırmışız onu anladım. 😂 Neyse siz siz olun bizim tecrübelerimizi dikkate alın da, bizim yaşadığımız anlamsız şeyleri yaşamayın ve yaşatmayın. 🙂

Neyse tekrar gittik tabii. Bizim kartlar da, Mustafa’nın kartı gibi aynı süre ile verilmiş.

Böylece 1 yıl rahatız. İşin kötüsü, danışmanlık şirketinin verdiği son hizmetin bu olduğunu öğrendik ve yıkıldık. 😭 Sonraki işlemler, kendi çabamızla olacak. Bakalım neler yaşayacağız? 🙈


Bu sürecinizin de sorunsuz geçmesi dileğimle.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere. 👋

Sevgiler. ❤️




 

🌍 Almanya’ya göç etmek isteyenler için buradayım!


Almanya vize ve oturum süreçleri, daire kiralama ile göç öncesi ve sonrasına yönelik birçok danışmanlık hizmeti sunuyorum. Daha fazla bilgi için "Hizmetler"sayfamı ziyaret edebilirsiniz.


📅 Randevu almak için web sitemdeki "Randevu Alın" seçeneğine tıklayabilirsiniz!


Sizinle tanışmak ve göç süreciniz hakkında konuşmak için sabırsızlanıyorum!


 


Bu yazı ile ilgili bana sormak istediğiniz bir şey varsa lütfen bana sorun.

Genellikle 24 saat içinde geri dönmeye çalışıyorum.





 

Comments


bottom of page